17 Nisan 2014 Perşembe

‘Koloniler halinde gezip kolilerle beslenen canlılar’






Adınız?

Nihat Şabanoğlu

Nasıl başladınız?

Biz Antakyalılar olarak yemek konusunda çok milliyetçi insanlarız. Mesela ben yıllardır İstanbul’dayım kasaptan et almışlığım bir ya da iki defadır. O da çok zorunda kaldığım içindir. Koliler gelir bize Antakya’dan. Hatta Antakyalılar için ‘Koloniler halinde gezip kolilerle beslenen canlılar’ derler. Koli beklemekten sıkıldığımız için getirtmek yerine usta getirelim dedik. Yemeği burada yapalım hem kendimiz yiyelim hem de insanlarla paylaşalım dedik. Fikir böyle çıktı güzel de oldu. İyi de gidiyor.

Etler de Hatay’dan mı geliyor? 

Hepsi Hatay’dan geliyor. Sonuçta biz de buradan yiyoruz.


İlk başta nasıldı? Şu an nasıl?

Üç ay kadar tadilatımız sürdü. Burayı ilk açtığımızda saat 11.30 12.00 çekiç çivi falan biz hala uğraşıyorduk. Kafamızda ilk başlarda iki üç masa gelir. Sonra artar diye düşünüyorduk. Saat 12 bir şey yok 12.10 yine hareket yok saat 12:20 oldu içeride yer yoktu. Elimizde çekiçle kala kaldık. Antakya mutfağının lezzetli olduğunu herkes biliyor ama içeriğinde ne var kimse bilmiyor. Gelen herkes ne yiyelim diye geliyor. Tattıkça daha çok hoşuna gidiyor. Farklı şeyler tatmaya geliyor. Liste tutup gelenler var. Biz şunu yemiştik şimdi bunu yiyeceğiz şeklinde.
6 aylık bir sürede çok ünlü olan iki dergide çıktık. Televizyonlar röportaja geliyor. Memnunuz. Lokasyonun çok büyük avantajı var. Bir de malzemeden kaçmadığınızda ya da lezzetlerden kaçmadığınızda oluyor. Ustalarımız ve malzemelerimiz Hatay’da geliyor. Ustalarımıza ev tuttuk burada. Müşterilerinizin fark edemediği küçük ayrıntılarda kolaya ve ucuza kaçmadığınızda bu işte kazanıyorsunuz.

Hatay mutfağından biraz bahseder misiniz?

Hatay mutfağı et üzerine kuruludur.  Bizde şöyle bir laf vardır ‘Ahırdan babam çıksa yerim.’
Kırmızı etçiyiz. Et ve baharatlar çok kullanılır ama ağır yemekler değildir. İçinde üç kültür var. Fransız, Türk ve Arap kültürü vardır. Bu Antakya’nın kendisinde de vardır. Büyükler Fransızca bilirler. Tek başına cumhuriyet olduğu zaman var. Çok etnik bir yerdir.  İçinde farklı dinler ve diller barındırıyor. İster istemez farklı kültürler oluyor. Hepsinin ortak birleşiminden çıkan ağırlıkla Lübnan Fransız ve Türk mutfağının olduğu lezzet diyarı diyebileceğim bir yer. Herkesin elinde mi lezzet olur dersin evet herkesin elinde lezzet vardır.

İkinci bir şube açmayı düşünüyor musunuz?

Bizden şube isteyen üç dört kişi oldu ama şu an bunun için bir alt yapımız yok. Sadece isim hakkını satmakla da kendi kuyumuzu kazacağımızı düşünüyorum. O alt yapıyı kurduktan sonra olabilir. Öncelikle burayı iyice oturtmamız lazım.

Evde yemekleri kim yapıyor?

Evde yemekleri eşim yapıyor. Güzel de yemek yapar. O da artık fahri Antakyalı oldu. İlk başlarda ot yiyorduk ama sonradan ete döndük. Zaten burayı açtıktan sonra evde artık yemek yemiyoruz. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder