14 Mart 2014 Cuma

Yol var gidersen nargile var içersen

Nargilenin uzun gövdesine ser denir. Cam, metal ve seramikten yapılır
   Nargile kafeler son birkaç yıldır gözde mekanlar arasında yer alıyor. Genellikle lise çağındayken arkadaş ortamıyla ilk kez gidilen bu mekanlar, zamanla sohbetin de koyulaşmasıyla insanları kendine bağlıyor. İlk  yarattığı algı genellikle erkeklerin takıldığı, kadınların pek gitmediği duman altı yerler şeklinde oluyor. Oysaki durum böyle değil. Özellikle, nargile kafelerin  'daha sosyetik' olarak tanımlayabileceğimiz yerlerde de açılmaya başlamasıyla çıkışı Safevi Devleti'ne dayanan bu kültür ülkemizde de gençler arasında popüler bir hale geldi.
Dumanın size ulaşmasını sağlayan kısma marpuç denir

Rembetiko nargile kafe

En iyi köz meşeden olur
Can Canpolat

 Nargile bahane, ortam şahane

  Nargile ile ilk tanıştığında 15 yaşında olduğunu söyleyen Can, ilk başlarda nargilenin zararlı olduğunu düşündüğünü ve pek içmediğini söylüyor. Ancak, takılmaya başladıkça nargileyi sevmeye başladığını ve burada gelişen dostluklar sayesinde de daha çok gelip gitmeye başladığını anlatıyor. Başka ortamlarda da takıldığını ama zamanının büyük bir çoğunluğunu burada geçirdiğini itiraf ediyor. Hatta gece eğlenmeye çıktıklarında bile dönüşünde nargile kafeye uğruyorlar. Nargileyi ve kültürünü sevdiğini söyleyen Can, nargilenin çeşitli kültürlerdeki içim ve adap kurallarına da hakim. Kendisine nargile kafelerin bu derece yaygınlaşmasından memnun olup olmadığını sorduğum da ise  'Nargile kültürünün canlı kalmasından ve yaygınlaşmasından memnunum' cevabını veriyor. 

Ayrıca Can'a kız arkadaşını buraya getirip getirmediğini, nargile kafelerin imajını ve onun bu konuya bakış açını da sordum. Cevaplarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. 


 



Ece Korunalp & Ozan Onursal

'Onu buraya ben getirdim'

   Can'la röportajı tamamladığım sırada, çapraz masada oturan çift dikkatimi çekti. İkili bir yandan nargile içiyor bir yandan da tabletlerinden film izliyorlardı. Benimle röportaj yapmayı kabul ettiklerinde niye bu kadar huzurlu ve rahat olduklarını daha iyi anladım. Evdeki rahatlıklarını burada da yakalayabilmişler. Hatta neredeyse ikinci evleri olmuş. Ece'ye kadın gözüyle nargile kafeleri nasıl gördüğünü sorduğumda beklenmediğim bir cevap aldım. Ece'nin cevabını ve ikilinin nargile kafeler hakındaki görüşlerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder