8 Mart 2014 Cumartesi

Keşfet!

Çoğu zaman yerel olana karşı küçümseyici bir bakış vardır. Markalara karşı bir antipati, 'köylü işi' kıyafetlere, türkülere, arabesk müziğe hatta bazen yemeklere ve lokantalara karşı bile bu tarz tepkilerle karşılaşırız. İthal olan her zaman iyidir. Yabancı mutfakların yemekleri lezzetlidir, müzikleri çok iyidir -çoğu zaman anlaşılmasa bile!-

Kendi özünü tam anlamıyla bilmeden, onu yargılamak çoğumuzun yaptığı bir şeydir. Nasıl oldu da kendi yerelimiz yani kültürümüz olan şeye bu kadar yabancılaştık. Hor görmeye başladık. Mesela bundan birkaç sene önce türkü barlara gitmek 'kıro' sayılıyordu. Oysa şimdilerde popüler kültüre girmiş gözüküyor. Öyle ki her çeşitten insan gidiyor. Bir başka örnek ise, arabesk müzik. Küçüklüğümden hatırlıyorum; arabesk diyince aklıma hemen kendini jiletleyen insanlar ya da minibüs şoförleri geliyordu. Son yıllarda arabesk müzik de popüler kültürün bir öğesi oldu. Mesela Müslüm Gürses'in Teoman'ın Paramparça şarkısını söylemesi büyük yankı uyandırmıştı. Belki de arabesk sanatçıları gözümüze artık o kadar da 'alt kültürün öğesi gibi' gözükmüyordu.

Ülke mutfaklarının farklılıkları, bulundukları coğrafi konuma, belli besinlerin onlara geç ya da erken ulaşmasına, dini inançlarına ve başka birçok sebebe göre şekilleniyor. Haliyle birbirlerine komşu olan ülkelerde mutfak açısından benzerlikler gösteriyor. Ülkemizde de çeşitli restoranların açılmasıyla insanlar yurtdışına gitmeden de çeşitli mutfakları tadabiliyorlar. Merakı olanları bir kenara ayırırsak, bazı insanlar sadece daha havalı gözükmek adına kendi mutfağına burun kıvırıp, diğer ülke mutfaklarını tercih ediyorlar.  Halbuki benzer yemekler burun kıvırdıkları mutfaklarında da mevcut olduğu halde.

Esnaf lokantalarını ya da ev yemeği yapan yerleri beğenmeyip aynı yemeği lüks restoranlarda yiyenlerin sayısı da azımsanamaz halde. Belki çok daha lezzetli bir halde yiyebileceği bir yemeği sırf ismi yok diye es geçebiliyor. Ya o yanından geçerken umursamadığı el arabasındaki balık hayatında yediği en iyi balıklardan biri olacaksa? Ya da o hiç fark etmeği pilavcı aslında çok meşhur ve lezzetliyse? Bu durumda günümüzde devreye telefon uygulamaları girebiliyor. Sizin hiç fark etmediğiniz seyyar pilavcı bir gün yer bildirimi olarak karşınıza çıkabiliyor ve bir bakıyorsunuz ki hiç gitmesini beklemediğiniz tipteki kişiler iştahla pilavlarını yiyorlar.

Sadece yemek ve müzik alanlarında değil daha bir çok alanda yereli keşfediyoruz. Modada kullanılan yerel desenler, önceden 'köylü' gözüyle bakılan şalvarlar artık kişilerin gözünde modanın bir parçası. Yurtiçi turların daha da hareketlenmesi de buna örnek gösterilebilir. Yerelin keşfi hareket kazanmışken, kendi kültürümüze farklı bir açıdan bakmanın tam zamanı. Kim bilir, belki de düşündüğünüz kadar kötü değildir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder