20 Mart 2014 Perşembe

İçme 'zenci' olursun

Komşu gezmelerin baş tacı, sabah ayılmalarının ilk tercihidir türk kahvesi. Kimisi kahvemi içmeden uyanamam der, kimisi de dedikodu yapmak için kahveyi bahane eder. Çocuklar içmek istediğin de ise 'Sakın içme kara olursun' denir. Eh haliyle çocukluğunda böyle söylemlerle uzak tutuldukları türk kahvesine alışmaları da zor olabiliyor. Hal böyleyken aslında kültürümüzde olmayan kahve çeşitlerini -ya da oraların ortamlarını- daha fazla beğenir hale geldik. Ancak, son zamanlarda durum tersine dönmeye başladı. Git gide sayıları çoğalan butik türk kahvecileri özellikle genç nüfusun bir hayli ilgisini çekiyor.


Adınız?
Hande.
Türk kahvesi ile aran nasıl?
Kahveyi çok seviyorum. Özellikle de türk kahvesini daha çok seviyorum. Kahveyi içmek için büyük yerlere gitmektense küçük yerleri tercih ediyorum.
Büyük işletmelere neden gitmiyorsun?
Hande (Öğrenci)
 Zincir yerlere gitmeyi sevmiyorum çünkü türk kahvesinin tadını alamıyorum.  Bu tarz yerlerde daha iyi bir tat yakalayabiliyorum. Ayrıca bu tarz yerler türk kahvesini çeşitlendiriyorlar. Kakuleli, damla sakızlı, çikolatalı türk kahvesi yapan yerler de var. Ben genelde sade içmeyi tercih ediyorum. Canım böyle çok şekerli bir şeyler isterse de orta söylüyorum. 
 Arkadaşlarınla da gelmeyi tercih ediyor musun? Yoksa tek mi geliyorsun?
Arkadaşlarımla buluşma noktam diyebilirim. Kızlar için sohbet dedikodu yerleridir aslında böyle yerler. Kahve içip fal bakıyoruz birbirimize. Türk kahvesi kültürünün küçük konsept yerler tarafından yayılmasına seviniyorum. Büyük kahveciler daha çok tercih ediliyordu ama şu zamanda bana kalırsa küçük yerler daha iyi tat verdiği için daha popüler oldu bence. Biz de bunu tercih ediyoruz. Arkadaşlarım olsun ailem olsun hep beraber geliyoruz. 




Selim (İşletmeci)


Adınız?
Selim
Ne zamandır bu işi yapıyorsunuz?
Biz burayı açalı 1.5 sene oldu. Restoran gece kulübü bar gibi yerleri işlettim. AKP yönetiminden sonra içkili işler zorlaştığı için alkolsüz bir yer açmaya karar verdim. 
 Son zamanlarda türk kahvecilerinin sayısı çok arttı. Bunun sebebini neye bağlıyorsunuz?
İstanbul ve daha birçok yerde bu kadar türk kahvecisinin açılmasının sebebi bizim milletin kara cahilliğinden kaynaklanıyor.  Bugün Kadıköy çarşısında bileyici bile türk kahvecisine çevirdi. Şaşkınbakkal’da gümüşçü türk kahvecisi oldu. Bu sadece bizim insanlarımızın görgüsüzlüğünden kaynaklanıyor. Biliyorsunuz eskiden videokasetler meşhurdu, her yere kasetçi açıldı. Daha sonra CD çıktı. Bu sefer CD’ci oldu. Böyle işler dışarıdan kolay gözüktüğü için ve az sermaye gerektirdiğini düşündükleri için, kimse bir iş bilmediği için herkes böyle işlere soyunur ve birçoğunun sonu hayal kırıklığı olur. Herkes az sermayeyle çok para kazanabilmek için bu işlere giriyor. Ancak Starbuck, Cafe Nero, Kahve Dünyayası gibi kurumların işletmeleri 100 tane dükkan açıyorlar ama onlar olması gereken yerlerde oluyorlar ve 1 tanesi çok para kazanmasa onlara çok koymuyor. Çünkü arkalarında büyük holdingler var. Onlar 100 dükkândan ne kadar kazandığına bakıyor. 25 tanesi zarar etse bile o yüzden pek fark etmiyor. Bizim gibi bireysel açan insanların hele bir de yeri kötüyse iş yapamadıkları zaman batıyorlar.  İster 10.000lik ister 100.000lik bir yer açsın fark etmiyor. 

 Kahve kültüründen biraz bahseder misiniz?
Kahve Osmanlı’ya dayanan bir kültür bizde. Bana 20 sene evvel Starbucks açılıcak içi tıklım tıklım dolucak yer bulamayacaksınız deselerdi inanmazdım. Bizim yabancı kahve kültürümüz olduğunu düşünmüyorum. Cafe Latte için insanların izdiham yaratacağını gerçekten düşünmüyordum ama böyle oldu. Bizim milletin görgüsüzlüğünden mi, Avrupa’ya özenmesinden mi neden olduğunu bilmiyorum. Türk kahvesi bir kültürdür.  Kahvenin yanında su ikram etmenin bir sebebi vardır.  Osmanlı zamanında kahve ve suyu yan yana verirler. Eğer eve gelen misafir açsa önce suyu içer. Karnım aç demektir o. O zaman yemek ikram edilir. Kahve içip üzerine su içerse de afiet olsun denir yollanır. Ağız tatlansın diye lokum ikram edilir. Türk kahvecileri daha çok açılacak çok da kapanacak. Sürüme dayalı bir iş olduğu için yerleri belirleyebilmek çok önemli. Yemek yok,  küçük paralarla ciro yapmanız lazım. Bu yüzden de açtığınız yeri çok iyi belirlemeniz lazım. Yoksa batarsınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder